Saavutettava e-kirja - Julkaise Kaikille Siirry suoraan sisältöön

Saavutettava e-kirja

Tässä osiossa kerrotaan, miksi on tärkeää tuottaa saavutettavia e-kirjoja, millaisia vaatimuksia lainsäädännössä on e-kirjoille ja miten e-kirjojen tuottajat ja julkaisijat voivat alkaa tuottaa saavutettavia e-kirjoja.

Tällä sivustolla käytämme pääosin termiä e-kirja, emmekä termiä sähkökirja, joka on lainsäädännössä käytetty termi. Valitsimme tutumman termin e-kirja, joka on laajasti käytössä kuluttajille suunnatuissa lukuaikapalveluissa ja verkkokirjakaupoissa. Tarkoitamme e-kirjalla sähköistä kirjaa, jota luetaan tietokoneohjelman, mobiililaitteen sovelluksen tai erillisen lukulaitteen avulla ja joka on pääosin tekstiä ja graafista sisältöä. Jos tarkoitamme verkon kautta välitettäviä äänikirjoja, joissa sisältö on pääosin ääntä, käytämme termiä äänikirja. Jos tarkoitamme sähköisiä kirjoja, joissa on sekä tekstiä että ääntä, kerromme asian selvästi.

E-kirjan lukemiseen tarvitaan sitä varten tehty ohjelmisto, lukuohjelma. Lukuohjelman avulla lukija pääsee kirjan tekstiin ja voi liikkua kirjassa esimerkiksi lukujen välillä. Lukuohjelma voi olla erillinen tietokoneeseen asennettava ohjelma, kuten esimerkiksi Adobe Digital Editions, selaimessa toimiva kirjakaupan kirjahyllysovellus tai mobiilisovellus, jossa e-kirjoja luetaan. Mobiililaitteille tarkoitettuja e-kirjojen lukuohjelmia on esimerkiksi Colibrio Reader. Lisäksi e-kirjoja voi lukea erilaisten lukupalveluiden omissa sovelluksissa. Lukupalvelujen sovelluksiin on kirjauduttava ja niissä voi yleensä lukea vain palvelussa hankittuja e-kirjoja. Tällaisia ovat esimerkiksi Elisa Kirja, BookBeat, Storytel ja Ellibs.

E-kirjan lukulaite on erillinen e-kirjojen lukemiseen tarkoitettu päätelaite, kuten esimerkiksi Kindle tai Kobo Clara.

Saavutettava lukukokemus on riippuvainen e-kirjasta ja lukuohjelmasta

Jos e-kirjan lukukokemus ei ole saavutettava, kirjan lukijan voi olla vaikea erottaa, mistä ongelmat johtuvat. Ovatko syynä e-kirjan vai lukuohjelman tai -laitteen ominaisuudet? Jos esimerkiksi e-kirjassa on fontin väriksi määritetty musta ja e-kirjan teksti katoaa lukuohjelman yötilassa mustaan taustaan, ongelma on e-kirjassa. Jos taas lukuohjelmassa ei pysty lainkaan muuttamaan kirjan fonttikokoa tai jos lukuohjelma ei tue ruudunlukuohjelman toimintaa, ongelma on lukuohjelmassa.

E-kirja voi siis olla saavutettava, mutta lukuohjelma tai käytetty lukulaite voi haitata e-kirjan esteetöntä käyttämistä. E-kirjan käyttäjien kannalta olisi ihanteellista, että e-kirjojen tuottajat ja lukuohjelmien kehittäjät tekisivät yhteistyötä saavutettavan lukukokemuksen varmistamiseksi. Lisäksi on tärkeää, että tuottajat kuvailevat e-kirjojen saavutettavuusominaisuuksia siten, että e-kirjan ostaja voi valita sopivimman lukuohjelman kirjan lukemiseen.

Päivitetty viimeksi 17.1.2023.

Takaisin ylös