Mistä aloittaa - Julkaise Kaikille Siirry suoraan sisältöön

Mistä aloittaa

Vaikka lainsäädännön asettamat vaatimukset eivät koskisi niitä e-kirjoja, jotka julkaiset, on silti hyödyllistä tehdä e-kirjoista saavutettavia. Mahdollinen ostajakunta on suurempi, kun mitään lukijaryhmää ei sulje pois vaan varmistaa e-kirjojen saavutettavuuden kaikille. Kun suurempien kustantajien e-kirjat ovat saavutettavia, kirjojen lukijat alkavat pitää saavutettavuutta oletuksena ja odotukset e-kirjojen paremman käytettävyyden suhteen kasvavat. Pientenkin kustantajien, vaikka olisivat mikroyrityksinä lain vaatimusten ulkopuolella, kannattaa siis noudattaa saavutettavuusvaatimuksia.

Selvitä ensin nykytila

E-kirjojen saavutettavuus kannattaa aloittaa keskittymällä uusien e-kirjojen tuottamiseen. Selvitä ensin, missä formaatissa e-kirjasi julkaistaan. Ovatko ne epub-formaatissa ja jos ovat, missä versiossa? Jos julkaisut ovat epub 2.0.1 -versioita, tutki onko niissä käytetty semanttista merkkausta. Jos e-kirjat ovat pdf-muodossa, selvitä, onko niissä koodimerkinnät (eli onko kyseessä tagged pdf).

Jos e-kirjat toimittaa ulkopuolinen toimija, kysy, osaako toimija tuottaa saavutettavaa epub3-formaattia tai saavutettavia koodimerkittyjä pdf-kirjoja.

Opettele ja kouluttaudu

Koska luet tätä sivustoa, olet jo aloittanut perehtymisen saavutettavaan julkaisemiseen. Hienoa! Tutustu tarkemmin tämän sivuston osioon Käytännön ohjeita. Verkossa on runsaasti englanninkielistä aineistoa, joista tärkeimpiin viittaamme ohjeissamme. Olemme myös koonneet tietoa lisämateriaaleista osioon Lisäohjeita ja linkkejä.

Seuraa myös Suomen kustannusyhdistyksen tilaisuuksia ja koulutuksia.

Etene pienin askelin

Kannattaa aloittaa kirjoista, joiden rakenne on yksinkertainen. Jos epub2-kirjoissa ei ole käytetty semanttista merkkausta, niissä todennäköisesti on kuitenkin merkattu leipätekstit oikein. Aloita laittamalla kuntoon otsikoiden merkkaus ja etene sitten muihin rakenteisiin.

Jos julkaiset pdf-kirjoja, varmista, että pdf:n koodimerkinnät välittävät tietoa rakenteiden suhteista. Myös pdf-kirjoissa semanttinen koodimerkkaus on tärkeää eli rakenteille pitää käyttää sopivaa koodimerkintää.

Tunne työkalusi

Ota selvää, miten käyttämäsi työkalut tukevat saavutettavan e-kirjan tekemistä. Jos toimitat e-kirjojen InDesignin avulla, selvitä, mitkä asiat voi tehdä InDesignissä ja mitkä asiat jäävät jälkikäsittelyyn. Tarvitset saavutettavien e-kirjojen tekemiseen muitakin työkaluohjelmia kuin InDesignin.

Ota kaikki mukaan

Jos saavutettavuuden varmistamisen jättää e-kirjan tuottamisesta loppuvaiheeseen, siitä tulee työlästä. Ota kaikki e-kirjan tekemisessä mukana olevat toimijat mukaan ja keskustele heidän roolistaan. Pohdi, missä vaiheessa ja kuka on pätevin esimerkiksi kirjoittamaan kuvien vaihtoehtoiset tekstit ja mieti, miten tekstit saadaan mukaan tuotantoon.

Tarkista ennen julkaisua

Hyödynnä e-kirjojen tarkistamisessa tarkistusohjelmia. Muista kuitenkin, että automaattiset ohjelmat löytävät vain osan virheistä ja ihmisen tekemä laadullinen tarkastus on aina tarpeen.

Päivitä omat toimitusohjeesi

Muista päivittää organisaation omat e-kirjan toimitusohjeet.

Viimeksi päivitetty 19.9.2022.

Takaisin ylös