5. Saavutettavuuden huomiointi tyylitiedostossa - Julkaise Kaikille Siirry suoraan sisältöön

5. Saavutettavuuden huomiointi tyylitiedostossa

Kuten verkkosivuilla, myös epub-muotoisissa kirjoissa se, miltä sisältö näyttää – esimerkiksi tekstin värit, välistykset ja fontit – määritellään CSS-muotoisessa tyylitiedostossa. Myös tekstin ja erilaisten sisältöelementtien kuten kuvien tai taulukoiden koko voidaan määritellä tyylitiedostossa. Tyylien käytöllä on merkitystä kaikille niille, jotka lukevat näköaistillaan. Esimerkiksi heikkonäköiselle on tärkeää, että teksti säilyy helposti luettavana, kun sitä suurennetaan lukuohjelmassa tai apuvälineohjelmien avulla, ja että tekstin ja taustan kontrastisuhde on riittävä. Henkilöille, joilla on lukemisen tai oppimisen vaikeuksia, selkeä typografia ja asettelu sekä tekstin mukautettavuus lukuohjelmassa voivat olla ensiarvoisen tärkeitä.

Verkkosisällön saavutettavuusohjeissa on määritelty kriteerit mm. tekstin mukautettavuudelle, tekstin ja taustan kontrastisuhteelle ja linkkien visuaaliseen erottamiseen muusta tekstistä. Näiden kriteerien huomioiminen on pakollista.

Typografian ja asettelun selkeyttä parantavat ratkaisut kuuluvat hyviin käytäntöihin, mutta eivät ole pakollisia.

5.1 Koko ja välit määritellään suhteellisilla mitoilla

CSS-tyylitiedostossa tekstin koko, välit ja marginaalit määritellään suhteellisilla em-, rem- tai prosenttimitoilla absoluuttisten px-mittojen sijasta. Rivivälistys määritellään ilman mittayksikköä, esim. 1.5. Tällöin esimerkiksi fontin suurentaminen tai rivivälistyksen säätäminen lukuohjelmassa toimii kuten pitääkin: eri tekstityypit ja välistykset skaalautuvat suhteessa yhtä paljon. Myös tekstiä sisältävien elementtien (esim. taulukot, tekstilaatikot) sekä kuvien koko määritellään suhteellisilla mitoilla.

WCAG 1.4.4 Tekstin koon muuttaminen; WCAG 1.4.10 Responsiivisuus; WCAG 1.4.12 Tekstin välistys

5.2 Tekstin ja taustan kontrastisuhde on riittävän suuri

Tekstin ja sen taustan välillä pitää olla riittävä kontrastisuhde, joka lasketaan vaaleamman ja tummemman värin suhteellisen luminanssin avulla. Tekstin ja taustan välillä pitää olla vähintään kontrastisuhde 4,5:1, jos tekstin koko on normaali. Jos teksti on suurikokoista, vähintään 18 pistettä tai vähintään 14 pistettä ja lihavoitu, kontrastisuhteen on oltava vähintään 3:1.

Verkossa on työkaluja kontrastisuhteen tarkistamiseen ja säätämiseen, esimerkiksi WebAIMin Contrast Checker laskee kontrastisuhteen väriarvojen avulla. Ace by Daisy -ohjelma, joka on tarkoitettu epub-tiedostojen saavutettavuuden tarkistamiseen, tarkistaa myös tekstin kontrastisuhteen. TPGi:n ilmainen sovellus Colour Contrast Analyzer sisältää myös värisokeuden simulaattorin.

WCAG 1.4.3 Kontrasti (minimi)

5.3 Linkit erottuvat ympäröivästä tekstistä

Linkin pitää erottua visuaalisesti ympäröivästä tekstistä. Hyvä ja yleisin tapa merkitä linkit on alleviivauksen ja sinisen värin yhdistelmä: tähän miltei kaikki käyttäjät ovat jo tottuneet. Kirjan sisäisen sisällysluettelon tai muun vastaavan osion linkit voivat kuitenkin olla tyyliltään erilaisia, kunhan linkit sielläkin erotetaan WCAG-ohjeiden mukaisesti.

WCAG 1.4.1 Värien käyttö
WCAG Technique G182; Technique G183

5.4 Linkit ovat riittävän suuria

Painetussa tekstissä on totuttu, että yläindeksiin nostetut viitenumerot ovat kooltaan varsin pieniä. Kun viitenumerot muutetaan linkeiksi, niiden pieni koko voi muodostaa ongelman. E-kirjaa luetaan usein kosketusnäytöllisillä laitteilla, jolloin ongelma korostuu. Viitenumeroiden ja paluulinkkien koko kannattaa siis määritellä tarpeeksi suureksi.

WCAG-ohjeiden uuteen 2.2-versioon sisältyy linkin kokoa koskeva AA-tason vaatimus, mutta se tekee poikkeuksen tekstijuoksun sisällä oleville linkeille, eli esimerkiksi viitenumeroille. Asian huomioiminen on kuitenkin hyvien käytäntöjen mukaista.

5.5 Teksti on helposti luettavaa

Tyylit kannattaa määritellä niin, että teksti on helposti luettavaa. Kannattaa muistaa, että toiminnot tekstin mukauttamiseksi vaihtelevat lukuohjelmasta toiseen: esimerkiksi rivivälistystä tai tekstin tasausta ei aina voi säätää.

Muutama vinkki hyvään e-kirjatypografiaan:

  • Leipätekstin koko on 1 em tai se jätetään määrittämättä; muiden tekstityyppien koko määritellään tarvittaessa suhteessa tähän.
  • Hyvin pientä tai hyvin suurta tekstiä käytetään vain tarkkaan harkiten.
  • Myös rivivälistys kannattaa määrittää eri tekstityypeille. Hyvä luku leipätekstille on yleensä välissä 1.35-1.5. Otsikoissa käytetään tavallisesti pienempää rivivälistystä.
  • Leipäteksti tasataan vasemmalle. Tasapalsta johtaa liian epätasaisiin sanaväleihin e-kirjoissa, joissa ei yleensä ole tavutusta.

5.6 Tekstin rakenteet ilmaistaan myös tyylien avulla

Kannattaa muistaa, että osiossa 3 esitellyt semanttiset merkinnät, joilla eri tekstityypit erotetaan toisistaan, hyödyttävät pääosin ruudunlukuohjelman käyttäjää. Näköaistillaan lukevan on vaikea ymmärtää esimerkiksi kirjan otsikkorakennetta, jos sitä ei ilmaista selkeästi tyylien avulla. Myös esimerkiksi leipäteksti, pitkä sitaatti ja kuvateksti kannattaa erottaa toisistaan tyylien ja välistyksien avulla. Yhteen kuuluvat elementit, esimerkiksi kuva ja kuvateksti, pidetään lähellä toisiaan ja erotetaan ympäröivästä tekstistä riittävän suurilla välistyksillä. Monet printtitaitosta ja -typografiasta tutut periaatteet ovat sovellettavissa myös e-kirjoihin, eikä tätä aihetta siksi käsitellä tässä tarkemmin.

Seuraavaksi: 6. Valmiin e-kirjan saavutettavuuden tarkistaminen

Takaisin ylös