2. Navigointi - Julkaise Kaikille Siirry suoraan sisältöön

2. Navigointi

Navigoinnilla tarkoitetaan sellaisia e-kirjan ominaisuuksia, jotka helpottavat sisällön eri osien löytämistä ja niihin siirtymistä lukuohjelmassa.

Epub-muotoisessa kirjassa on erillinen navigointitiedosto, jossa on kirjan sisällysluettelo. Navigointitiedostoon voi lisätä myös muita navigointia helpottavia elementtejä, kuten sivuluettelon (engl. page list), kiintopiste- (landmark), kuva- tai taulukkoluettelon. Yhteistä näille on se, että ne koostuvat linkeistä, joiden avulla lukija voi siirtyä suoraan tiettyyn kirjan kohtaan. Ne ovat kooditasolla html-muotoisia luetteloita. Sisällysluettelo on navigointitiedoston tärkein osa. Tuki muille navigointielementeille on lukuohjelmissa vaihtelevaa.

Navigointitiedoston lisäksi myös oikein tehdyt semanttiset merkinnät ovat ruudunlukijan käyttäjälle tärkeitä navigoinnin apuvälineitä. Semanttisia merkintöjä käsitellään osiossa 3.

Myös kirjan sisäiset linkitykset, esimerkiksi linkitetty kuvalähdeluettelo tai hakemisto, ovat navigointia parantavia ominaisuuksia.

Lisätietoja aiheesta: Daisy Accessible Publishing Knowledge Base, Navigation.

2.1 Sisällysluettelo

Navigointitiedoston sisällysluettelo esitetään lukuohjelmassa omassa näkymässä, johon käyttäjällä on pääsy riippumatta siitä, mitä kirjan kohtaa hän on lukemassa. Tällainen sisällysluettelo on epub-muotoisessa kirjassa pakollinen.

Sisällysluettelon voi myös esittää osana kirjan sisältöä. Tämä ei ole pakollista. Navigointiin tarkoitettu ja kirjan sisäinen sisällysluettelo voivat poiketa toisistaan laajuudeltaan ja ne voivat teknisesti olla eri tiedostoja. Kun seuraavassa puhutaan sisällysluettelosta, sillä tarkoitetaan lukuohjelman navigointinäkymässä esitettävää luetteloa.

Sisällysluettelon on oltava tarpeeksi kattava. Jokaiseen kirjan html-tiedostoon, eli esimerkiksi lukuun, on oltava vähintään yksi linkki. Jos luvuilla ei ole nimettyjä tai numeroituja otsikoita, niihin voi viitata esimerkiksi siten, että luodaan luvuille numerointi, jota käytetään vain sisällysluettelossa. Myös sellaiset kirjan itsenäiset osiot, joilla ei ole otsikkoa (esim. kansi, nimiö, tekijänoikeussivu), pitää ottaa mukaan.

Kirjan pääotsikot, esimerkiksi lukujen otsikot, otetaan aina mukaan sisällysluetteloon. Jos kirjassa käytetään väliotsikoita, myös nämä kannattaa yleensä ottaa mukaan, vaikka ne puuttuisivat painetun kirjan sisällysluettelosta. Ei kuitenkaan ole vaatimus, että kaikki kirjan otsikot ovat mukana sisällysluettelossa, vaan julkaisija voi käyttää omaa harkintaansa.

Sisällysluettelon hierarkian on myös oltava kunnossa. Jos siinä on eritasoisia otsikoita, tämä välitetään e-kirjan koodissa monitasoisena html-luettelona. Hierarkian alemmat tasot näkyvät lukuohjelmassa usein sisennettyinä tai niin, että ylemmän tason otsikko on avattava elementti.

WCAG 2.4 Navigoitava; WCAG 2.4.5 Useita tapoja
WCAG Technique G64; WCAG Technique G126

2.2 Sivunavigointi

Jos e-kirja perustuu painettuun kirjaan, kirjan sivunumerot voi sisällyttää e-kirjaan. Sivunvaihtokohdat merkitään html-tiedostoihin koodimerkintöinä. Navigointitiedostoon kootaan sivunumeroista sivuluettelo (engl. page list), jossa on linkit sivunvaihtokohtiin. Sivunavigointia tukevissa lukuohjelmissa tämä mahdollistaa suoran siirtymisen painetun kirjan tiettyä sivua vastaavaan kohtaan ja sivunumeroiden näyttämisen lukijalle.

Sivunavigointi ei ole pakollinen, mutta se on suositeltava etenkin sellaisissa kirjoissa, joita käytetään opetuksessa tai tutkimuksessa.

WCAG 2.4 Navigoitava; WCAG 2.4.5 Useita tapoja

2.3 Kirjan sisäiset linkitykset

Jos kirjassa on luetteloita, joissa viitataan sivunumeroilla tiettyyn painetun kirjan sivuun, sivunumerot kannattaa linkittää oikeaan tekstikohtaan. Tämä koskee esimerkiksi kuvalähdeluetteloita ja hakemistoja. Myös tekstin sisäisten viittausten linkittäminen oikeaan kohtaan helpottaa sen löytämistä ja siihen siirtymistä. Suosituksia eri tapauksiin:

  • Kuvalähdeluettelo, jossa kuviin viitataan painetun teoksen sivunumeroiden avulla
    • Sivunumerot linkitetään kuviin. Muuten tieto siitä, mistä kuvista on kyse, ei välity luotettavasti e-kirjan lukijalle.
  • Hakemisto, jossa käytetään painetun kirjan sivunumeroita
    • Sivunumeroiden linkittäminen on suositeltavaa, mutta ei täysin välttämätöntä, koska hakemisto on vain yksi tapa löytää ja siirtyä kyseisiin tekstikohtiin. Suosittelemme asian huomioimista kirjan tuotantoprosessissa niin, että linkitys voidaan luoda automaattisesti.
  • Viittaus kirjan tekstissä esimerkiksi kuvaan, taulukkoon tai toiseen tekstikohtaan.
    • Ristiviittausten linkittäminen on suositeltavaa, mutta ei täysin välttämätöntä, jos viittauksessa annettu tieto (esim. osion nimi, kuvan numero) mahdollistaa sen löytämisen e-kirjassa muilla keinoin.
  • Ala- tai loppuviitteet
    • Ala- tai loppuviitteiden kohdalla linkitys molempiin suuntiin – viitenumerosta tai -symbolista viitetekstiin ja sieltä takaisin leipätekstiin – on välttämätöntä.

WCAG 2.4 Navigoitava; WCAG 1.3.1 Informaatio ja suhteet

Seuraavaksi: 3. Koodirakenne ja semanttiset merkinnät

Takaisin ylös