Kun e-kirja on valmis julkaistavaksi, sen ominaisuudet ja saavutettavuus on tarkistettava. Tarkistuksen voi tehdä e-kirjan toteuttaja, mutta myös tilaajalla on syytä olla osaamista ainakin ajoittaisiin pistokokeisiin.
6.1 Toimitustyö
Toimitusvaiheessa tehdään monia kirjan sisältöön ja rakenteeseen liittyviä päätöksiä, jotka vaikuttavat siihen, millaisia saavutettavuusvaatimuksia kirjaan kohdistuu ja mitä seikkoja valmiista kirjasta tulee tarkistaa. Yleensä kirjoittajan lisäksi kirjan kustannustoimittaja tunteekin parhaiten kirjan ominaisuudet. Kun e-kirjan toteutus hankitaan alihankintana, pääsääntöisesti ei riitä, että pyytää toteutuksen olevan ”saavutettava”.
Toimitusvaiheeseen voikin kuulua ohjeen tai saatteen valmistaminen e-kirjan toteuttamista varten. Esimerkiksi kuvien, kuvatekstien, leipätekstin ja mahdollisten tekstivastineiden toimivuus, kirjan otsikkorakenne ja mahdolliset viitteet tai hakemistot saavat muotonsa jo ennen kirjan taittamista tai e-kirjan toteuttamista. Ennen toteutusta tulisi myös olla jo pitkälle selvää, millaista saavutettavuusmetatietoa (ks. osa 7) kirjaan sisältyy.
6.2. E-kirjatoteutuksen tilaaminen
Koska ei voi edellyttää, että e-kirjan toteuttaja tutustuu perinpohjaisesti kirjan sisältöön, on e-kirjan toteutusta tilatessa hyvä eritellä esimerkiksi millainen kirjan otsikkorakenne on, onko kuvia ja kuvaselostuksia, tietolaatikoita, lainauksia tai muita leipätekstistä poikkeavia elementtejä, onko kirjassa viitteitä tai ulkoisia linkkejä jne., ja miten ne on erotettu leipätekstistä.
Jos kirjan taitto ja e-kirjan toteutus tehdään painetun kirjan taiton pohjalta, yleensä on aiheellista antaa myös taittajalle ohjeita, jotta e-kirjan toteutus on taiton pohjalta helpompaa, etenkin, jos tekijä ei ole sama.
E-kirjan toteutusta tilatessa voi mainita toivotun saavutettavuustason, esimerkiksi ”WCAG 2.1 A ja AA”. Samoin toteuttajalta voi pyytää tarkistustyökalun tarkistusraporttia (ks. kohta 6.3). Raportin ohella on kuitenkin tärkeää myös käydä lopputulos läpi manuaalisesti, erityisesti, jos kirjassa on saavutettavuuden varmistamisen kannalta haastavia sisältöjä.
6.3 Valmiin epub-tiedoston tarkistaminen ja tarkistuksen työkalut
Valmiin tiedoston tarkistamiseen voi hyödyntää tarkistuslistaa sekä tämän dokumentin ohjeita. Jos tarkistuksen ulkoistaa e-kirjan toteuttajalle, on syytä muistaa, että lain vaatimusten näkökulmasta e-kirjan julkaisija on kuitenkin vastuussa, että julkaisu täyttää saavutettavuusvaatimukset. Etenkin jos kirjassa on monimutkaista sisältöä, toteuttaja on uusi tai työnkulku on muuttunut, myös julkaisijan on syytä tehdä tarkistus.
Epub-muotoisen kirjan tarkistus muodostuu kolmesta vaiheesta: kirjan validoinnista, ohjelmallisesta saavutettavuustarkistuksesta sekä manuaalisesta saavutettavuustarkistuksesta.
Epub-tiedoston validointi
- Vain validit, epub-standardin mukaiset e-kirjat käyvät julkaistavaksi.
- Validaattori ei tarkista saavutettavuutta.
- EPUBCheck: virallinen validointiohjelma. Saatavilla komentorivityökaluna tai graafisella käyttöliittymällä (Pagina EPUB-Checker)
Saavutettavuustarkistus Ace by DAISY -työkalulla
- Tarkistaa eri kriteeristöjä vastaan: WCAG 2 -kriteerit tasoilla A ja AA ja EPUB Accessibility -määrittely. Lisäksi antaa ilmoituksen suositeltavista korjattavista kohdista.
- Tuottaa raportin virheistä
- Voi hyödyntää epubin rakenteen tarkastelussa: ohjelma näyttää metatiedot, kuvat ja niihin liitetyt tekstit, sisällysluettelon ja otsikkorakenteen
Manuaalinen saavutettavuustarkistus
Tarkistus editointiohjelmassa:
- Semanttinen merkkaus ja sisällysluettelo: kattavuus ja oikeellisuus
- Mahdolliset kielimerkinnät
- Alt-tekstit tai muut kuvaselostukset
Tarkistus eri lukuohjelmissa (myös mobiilisovellukset):
- Kirjassa navigointi: sisällysluettelo ja muut mahdolliset luettelot
- Viitteiden toimivuus
- Ulkoasu: tekstin mukauttaminen, mustalla taustalla lukeminen
- Sisällön juoksutus: mahtuvatko sisällöt, esim. taulukot, lukunäkymään
Automaattiset työkalut löytävät vain pienen osan saavutettavuusongelmista, joten manuaalinen tarkistus on siksi välttämätön: käytännössä esimerkiksi Ace by DAISY ei luotettavasti pysty tarkistamaan edellä lueteltuja, manuaalisesti tarkistettavia asioita. E-kirjojen lukuohjelmissa ja -sovelluksissa on eroja siinä, miten kirjan ominaisuudet niissä toimivat, joten tarkistuksessa e-kirjaa on hyvä testata ainakin parissa eri ohjelmassa ja mahdollisuuksien mukaan myös mobiilisovelluksella. Kun e-kirjaa testaa lukuohjelmissa, kannattaa valita lukuohjelmia, joissa on monipuoliset toiminnot ja jotka tukevat kirjan saavutettavuusominaisuuksia. Jotkut lukuohjelmat eivät esimerkiksi tue kirjan omaa tyylitiedostoa. Yksi hyvin saavutettavuutta tukeva lukuohjelma on Thorium Reader, joka on ilmaiseksi saatavilla Windows 10 ja 11, MacOS- ja Linux-käyttöjärjestelmiin. Ohjelmassa on myös lue ääneen -toiminto, joka lukee leipätekstin lisäksi kuvien alt-tekstit.
Saavutettavan e-kirjan tarkistuslista pdf-tiedostona
6.4 Tuotantoprosessin seuranta
E-kirjojen tuotantoprosessia kehittämällä voidaan varmistaa e-kirjojen saavutettavuus. Kehityksessä on hyvä dokumentoida e-kirjojen tarkistusvaihetta: millaisia työkaluja käytetään ja mitä manuaalisessa tarkistuksessa tehdään. Lisäksi on hyvä tallentaa tietoja löydetyistä virheistä, jotta niiden syntyminen voitaisiin välttää. Eri kirjatyypeillä ongelmat ovat erilaisia. Kun lukijoita tulee palautetta e-kirjan saavutettavuuspuutteista, palaute on hyödyllistä säilyttää.
Löydettyjen puutteiden ja virheiden dokumentointia voi hyödyntää silloin, kun e-kirjan julkaisija tekee kirjan saavutettavuudesta itsearvion.
Seuraavaksi: 7. Saavutettavuusmetatieto välittää tietoja kirjan ominaisuuksista