7. Saavutettavuusmetatieto välittää tietoja kirjan ominaisuuksista - Julkaise Kaikille Siirry suoraan sisältöön

7. Saavutettavuusmetatieto välittää tietoja kirjan ominaisuuksista

E-kirjojen saavutettavuudesta ja kirjassa olevista ominaisuuksista on välitettävä kuluttajille tietoa saavutettavuusmetadatan avulla. Valtioneuvoston asetus eräiden digitaalisten palveluiden saavutettavuusvaatimuksista 4 §, kohta 5 vaatii, että ”sähkökirjat on tehty helpommin löydettäviksi välittämällä metatiedon avulla tietoa niiden esteettömyysominaisuuksista”. Vastaavasti verkkokaupan toimijoilla on velvollisuus näyttää kuluttajille tuotteiden tai palveluiden saavutettavuustietoja.

Lainsäädäntö ei ota kantaa, missä muodossa saavutettavuusmetatietoa olisi annettava. Käytännössä tärkein bibliografisen tiedon välitysmuoto on ONIX, jota voi käyttää myös saavutettavuustietojen kertomiseen. E-kirjatiedostot, etenkin epub-muotoiset tiedostot, sisältävät myös metatietoja: bibliografisia tietoja esitetään Dublin Core -standardin mukaisissa kentissä ja saavutettavuustietoja voi antaa Schema.org-muodossa.

Kuluttajien pitäisi voida arvioida ennen ostopäätöstä, sopiiko e-kirja kuluttajan tarpeisiin. Yleinen tieto siitä, että kirja on saavutettava ei riitä, vaan mahdollisen ostajan pitäisi tietää tarkemmin kirjasta. Esimerkiksi: onko e-kirjan kuvilla alt-tekstit tai onko kirjassa mahdollisesti matematiikan kaavoja, jotka on annettu MathML-koodina.

Lisätietoja: Daisy Accessible Publishing Knowledge Base, Metadata, Page Source; Julkaise kaikille -sivuston osio Metatiedot e-kirjoissa

7.1 ONIX-formaatti

ONIX-formaatin avulla välitetään sähköisesti tuotetietoja kirja-alan toimijoiden kesken. ONIX on kehitetty vastaamaan kirjan toimitusketjun tietotarpeisiin ja välittämään tietoa fyysisistä ja digitaalisista kirjoista sekä kirjan toimitusketjussa olevista muista tuotteista tuotteen elinkaaren eri vaiheissa. Kansainvälistä formaattia ylläpitää EDItEUR, joka päivittää koodilistoja säännöllisesti. Koodilistat päivittyvät neljä kertaa vuodessa ja itse formaatti muutaman vuoden välein tarpeen mukaan. Saavutettavuustietoja annetaan pääasiassa koodilistan 196 Digitaalisen tuotteen saavutettavuustiedot avulla.

7.2 Schema.org

Epub 3 -kirjan tiedostoihin voidaan sisällyttää saavutettavuusmetadataa Schema.org-kenttien avulla. Näitä tietoja voidaan näyttää e-kirjojen lukusovelluksissa. Tiedot ovat hyödyllisiä myös e-kirjojen arkistoinnissa, kun tiedoston sisältä voidaan hakea tietoa kirjan ominaisuuksista ja saavutettavuuden tilasta.

Schema.org-kentät sijoitetaan epubin opf-tiedostoon. EPUB Accessibility 1.1 -vaatimusten mukaan pakollisia kenttiä ovat accessMode, accessibilityFeature ja accessibilityHazard. Näitä kenttiä voidaan toistaa. Lisäksi vahvasti suositellaan kenttää accessModeSufficient ja kenttää accessibilitySummary, jossa kerrotaan kirjan käyttäjille saavutettavuustietoja, jotka täydentävät muita kenttiä tai kertovat olennaisista puutteista. Kohdassa 7.4 on esimerkkejä erityyppisten kirjojen Schema.org-kentistä.

7.3 Kirjan ominaisuuksien ymmärtäminen ja niiden kuvaaminen

Saavutettavuusmetatietojen kehittämisessä ja niiden hyödyntämisessä tehdään kansainvälistä yhteistyötä. Esimerkiksi esteettömyysdirektiivin metadataa koskevat vaatimukset ovat tuoneet uusia ONIX-kenttiä. Kannattaa seurata kehitystä ja päivittää tarvittaessa omia ohjeistuksia. Tässä julkaisussa olevat ohjeet on laadittu alkuvuonna 2024.

Jotta saavutettavuusmetatieto on oikeellista, e-kirjan ominaisuudet on tunnettava. Erityisesti rakenteeltaan monimutkaisten kirjojen kohdalla on hyvä varmistaa e-kirjan tekijältä, miten kirja on tehty, tai tekijälle on annettava selkeät ohjeet toivotusta toteutustavasta.

ONIX- ja kirjan sisäisten saavutettavuustietojen on vastattava niitä ominaisuuksia, joita e-kirjassa on. Eri metatietoformaattien ei pidä olla ristiriidassa keskenään. Jos kirjan sisällä ilmoitetaan, että kirjassa kuvilla on alt-tekstit, sama tieto pitäisi antaa myös ONIX:n avulla. On kuitenkin hyvä tietää, että Schema.org ja ONIX eivät ole täysin yhteensopivia: on Schema.org-kenttiä, joille ei ole suoraa ONIX-koodia, ja on ONIX-koodeja, joille ei ole Schema.org-kenttää. Näiden kahden formaatin vertailu: Schema.org Accessibility Properties Crosswalk

7.4 Esimerkkejä erityyppisten kirjojen metatiedoista

Alla on esimerkkejä eri tyyppisten kirjojen Schema.org- ja ONIX-tiedoista. Aluksi on lueteltu e-kirjan ominaisuuksia ja sitten niitä vastaavia Schema.org- ja ONIX-tietoja.

Esimerkki 1. Romaani tai tietokirja, joka koostuu pelkästä tekstistä

E-kirjan ominaisuuksia:

  • uudelleenjuoksutettava epub
  • ei kuvia (huom. kansikuvaa ja mahdollisia logoja kirjan alussa ei lasketa kuviksi tässä yhteydessä)
  • yksi tai useita otsikkotasoja, tasot koodimerkitty
  • muuta semanttista merkkausta on käytetty tarpeen mukaan (esim. luettelot)
  • riittävän kattava sisällysluettelonavigaatio
  • tyylitiedosto on toteutettu ohjeiden mukaisesti
  • ei merkittäviä vieraskielisiä osuuksia, tai pitkät vieraskieliset osiot on merkitty

Kirjan sisäinen metatieto Schema.org

                                                        
                                            

Esimerkki 2. Kuvitettu tieto- tai tieteellinen kirja

E-kirjan ominaisuuksia:

  • uudelleenjuoksutettava epub
  • sisältää kuvia ja kaavioita; kuvat on selostettu alt-teksteissä
  • useita otsikkotasoja, tasot koodimerkitty
  • sisältää taulukoita; taulukot on merkitty semanttisesti oikein
  • muuta semanttista merkkausta: luettelot, lainaukset
  • viitteitä, jotka on linkitetty
  • riittävän kattava sisällysluettelonavigaatio
  • vieraskieliset osuudet kielimerkitty
  • tyylitiedosto on toteutettu ohjeiden mukaisesti
  • tekstiä ei esitetä kuvana tarpeettomasti
  • painetun kirjan sivunvaihtokohdat on merkitty ja luotu sivunavigointi

Kirjan sisäinen metatieto Schema.org

                                                        
                                            

Esimerkki 3: lasten kuvakirja

E-kirjan ominaisuuksia:

  • lukitun asettelun (fixed layout) epub
  • tekstin ja kuvan asettelu sivuilla olennainen lukukokemukselle
  • runsaasti kuvitettu, kuvien sisältöä ei ole selostettu (kohtuuton rasite)
  • sisältää varsinaiseen leipätekstiin synkronoidun luennan
  • leipätekstin/päätarinan lisäksi kuvissa tekstiä, jota ei ole luettu ääneen
  • painetun kirjan sivunvaihtokohdat on merkitty ja luotu sivunavigointi
  • yksi otsikkotaso, joka on koodimerkitty
  • sisällön järjestys kooditasolla vastaa loogista lukemisjärjestystä

Kirjan sisäinen metatieto Schema.org

                                                        
                                            

7.5 Muita saavutettavuusominaisuuksia kuvaavia kenttiä

E-kirjoissa voi olla laajoja kuvaselostuksia tai muita erityisiä saavutettavuusominaisuuksia kuten saavutettavuutta parantavia ARIA-attribuutteja, linkitetty hakemisto tai matemaattiset lausekkeet MathML-muodossa. Seuraavassa näitä vastaavat schema.org- ja ONIX-kentät:

Schema.org:

<meta property="schema:accessibilityFeature">longDescription</meta> 
<meta property="schema:accessibilityFeature">ARIA</meta> 
<meta property="schema:accessibilityFeature">index</meta> 
<meta property="schema:accessibilityFeature">MathML</meta> 

ONIX-kenttiä

196: 15 Kattavat vaihtoehtoiset kuvaukset 
196: 30 ARIA-roolit merkitty 
196: 12 Siirtyminen hakemiston avulla 
196: 17 Saavutettava matemaattinen sisältö – MathML 

Lisätietoja accessibilityFeature-kentän arvoista on Accessible Publishing Knowledge Base -sivustolla.

7.6 Vaatimusten noudattamisesta kertominen 

E-kirjojen saavutettavuusmetatieto voi kertoa, mitä standardia tai saavutettavuusmäärittelyä kirja noudattaa. Euroopan komissio ei ole ilmoittanut, mitä standardia e-kirjojen pitäisi noudattaa tai mitä metatietoformaattia pitäisi käyttää. Seuraavaksi annetaan ohje e-kirjoihin, jotka noudattavat EPUB Accessibility 1.1 -määrittelyä.

Kun epub-kirja noudattaa EPUB Accessibility 1.1 -määrittelyä, pitää metatiedossa ilmoittaa vaatimustenmukaisuus dcterms:conformsTo- ja a11y:certifiedBy-kenttien avulla. Edellinen kertoo, mitä WCAG-tasoa noudatetaan ja jälkimmäinen kertoo, mikä taho on tarkistanut vaatimusten noudattamisen. Jos kustantamo tai e-kirjan julkaisija itse arvioi vaatimustenmukaisuuden, a11y:certifiedBy-kentässä annetaan kustantamon/julkaisijan nimi. Arvioinnin voi tehdä myös muu toimija, jolloin sen nimi annetaan.

Esimerkiksi WCAG 2.1:n tasoja A ja AA noudattavassa e-kirjassa vaatimustenmukaisuus merkitään epubin sisällä seuraavasti:
<meta property=”dcterms:conformsTo>EPUB Accessibility 1.1 - WCAG 2.1 Level AA</meta>
<meta property="a11y:certifiedBy">
[Arvioijan / sertifioijan nimi] </meta>

ONIX-kenttien avulla vaatimusten mukaisuus ilmoitetaan seuraavasti: 

196: 04 EPUB Accessibility 1.1 
196: 81 WCAG 2.1 
196: 85 WCAG taso AA 

Huomaa, että ONIX:ssa on omat kentät WCAG:n eri versioille (196:80-82) ja eri tasoille (196: 84-86). 

Lisätietoja: EPUB Accessibility 1.1 Conformance reporting ja Daisy Accessible Publishing Knowledge Base: Evaluation metadata

7.7 Poikkeaminen saavutettavuusvaatimuksista

ONIX-formaatin koodilistan 196 avulla voidaan kertoa, että kirja on saavutettavuuden kannalta puutteellinen. Voidaan myös ilmoittaa syy siihen, että e-kirja poikkeaa esteettömyysdirektiivin vaatimuksista. Näiden koodien käyttämisestä ei vielä ole käytännön ohjeita tai esimerkkejä.

196: 09 Ei saavutettava tai vain osittain saavutettava
196: 75 EU:n esteettömyysdirektiivin poikkeus: mikroyritykset
(Tätä voivat käyttää sellaiset e-kirjojen julkaisijat, jotka eivät ole direktiivin vaatimusten piirissä mikroyritys-aseman vuoksi.)
196: 76 EU:n esteettömyysdirektiivin poikkeus: kohtuuton rasite
196: 77 EU:n esteettömyysdirektiivin poikkeus: palvelun perustavanlaatuinen muutos

Myös epubin kirjansisäisessä metatiedossa on tapa ilmoittaa, jos kirja poikkeaa esteettömyysdirektiivin vaatimuksista. Tällöin conformsTo-kentässä ilmoitetaan, että kirja ei ole minkään saavutettavuusmäärittelyn mukainen ja a11y:exemption-kentällä ilmoitetaan poikkeusperuste. Esimerkiksi:

<meta property="dcterms:conformsTo">none</meta>
<meta property="a11y:exemption">eaa-microenterprise</meta>
<meta property="a11y:exemption">eaa-fundamental-alteration</meta>

Tätä sivua on päivitetty 10.5.2024.

Hyvät käytännöt -dokumentti on julkaistu 29.4.2024.

Suomen kustannusyhdistys. Saavutettavuuskirjasto Celia.

Takaisin ylös